Hello There, Guest!
View New Posts   View Today's Posts
Osamostaljenje od roditelja

  • 0 Vote(s) - 0 Average


05-17-2018, 04:34 PM #1
macak
Viši Beta
***
Posts: 57 Threads:4 Joined: Jun 2017 Reputation: 3

Osamostaljenje od roditelja
Vidim da nismo o ovome još raspravljali, a to je dosta vruća tema. U planu mi je da ovo ljeto počnem živjeti sam, mislim da mi je već krajnje vrijeme da se odlučim na taj potez. Pa tko želi može napisati malo kakva su vaša iskustva.

Do nekih godinu, godinu i pol mi to nije bio prioritet, ali sada da mi je to važno, sve više mi fali komfor i neka privatnost. Ovako stalno nešto cimam, prilagodi se ovako, onako. Primanja su mi takva da kad sve podmirim ono neizbježno (režije, hrana, najam) ostane mi još. Nemam drugu opciju jedino da iznajmim stan.

Ovako moram putovati svaki dan 10 km do posla u grad, pa u grad svaki čas ako hoću nekud, a ja volim stalno nekuda švrljati, makar i da se samo prošetam.
Ne znam kako na to budu gledali starci materi se to najvjerojatnije i ne bude svidjelo, ali šta da joj ja radim...

05-17-2018, 06:58 PM #2
Fic
Super Alfa
******
Posts: 1,324 Threads:9 Joined: Mar 2017 Reputation: 59

RE: Osamostaljenje od roditelja
Vidiš, ovo je zanimljivo. Da si postavio ovu temu na nekome forumu iz zapadne Europe ili Amerike, reakcije bi bile "OMG! What are you still doing at home? Be a man!", dok ovdje na Balkanu većina ima drugačije mišljenje.

Ovdje smo svi svjesni da situacija nije bajna ni za mlade muškarce ni za mlade žene. Jednostavno, kad se sve uzme na kraju ispada da financijski nismo dovoljno neovisni u mladoj dobi. Ono što sam čuo ili pročitao vezano za naše vršnjake u zapadnoj Europi ili Americi je da oni sa 18 godina već imaju prospekte koji će ih gurnuti kroz narednih par godina u potpuno samostalni život. Većinom to počinje s faksom, gdje nekoliko godina dok studiraju iskoriste jeftini smještaj u kampusima fakulteta ili podijele troškove najamnine nekoga stana s cimerom/cimerima.
Ovaj primjer je de facto primjer i nas Balkanaca. No ono u čemu se razlikujemo je da se često mi vratimo našoj kući i živimo još neko vrijeme s roditeljima za vrijeme dok radimo. Oni koji to ne naprave pokušavaju plaćati podstanarstvo, ali još uvijek nemaju onu financijsku neovisnost.

Ja još uvijek (2 mjeseca) čekam da me netko pozove da počnem raditi. Uložio sam puno vremena u traženje posla i obišao sve firme koje sam mogao i slao svima CV. Obavio sam i nekoliko razgovora nakon kojih mi je rečeno da su zadovoljni i da imam veliku mogućnost upasti, ali ništa od toga. Kako bi netko u mojoj situaciji uopće mogao živjeti van roditeljske kuće? Pogotovo ako dobijem posao u lokaciji koja je par minuta hoda udaljena od kuće.

05-22-2018, 10:19 PM #3
Igniss
Seksistička svinja (Administrator)
*******
Posts: 247 Threads:17 Joined: Mar 2017 Reputation: 38

RE: Osamostaljenje od roditelja
Vjerojatno najveća pogreška koju sam ikada napravio u životu bila je preveliko oslanjanje na roditelje, i u obliku prihvaćanja pogodnosti od njih koje mi nisu bile egzistencijalno potrebne i u obliku daleko prevelike razine familijarnosti. Ali tako sam bio odgojen, nisam nikada poznavao ništa drugačije.

Sasvim logično, to je sve došlo na naplatu i odnos koji je mogao biti sasvim zdrav odnos između roditelja i njihovih potomaka se zbog toga pretvorio u totalni kako bi se reklo "shitshow. C'est la vie.
-----------------------------------------------
O Ignissu

05-23-2018, 06:17 PM #4
Posts: 539 Threads:12 Joined: Mar 2017 Reputation: 67

RE: Osamostaljenje od roditelja
Moje iskustvo je slično s Ignissovim, tako da mislim da je važno da se muškarac čim prije emocionalno, a kad stekne mogućnosti, i fizički osamostali od roditelja. Inače postoji rizik da se uđe u gorespomenuti napeti i poremećeni odnos.

@ Fic

Teško je uspoređivati nas i Amerikance jer ipak postoji značajna kulturološka razlika između naših društava. Kad malo bolje pogledaš, cijela američka povijest se može shvatiti kao niz 'osamostaljivanja od roditelja' - prvo puritanci i ostali kolonisti koji su u 17. i 18. stoljeću tražili bolji život preko bare, pa zatim Američki rat za neovisnost, gdje su kolonije tražile samostalnost od britanske krune, pa onda naseljavanje divljeg Zapada u 19. stoljeću, te napokon Američki građanski rat gdje je Konfederacija tražila samostalnost od savezne vlade u Washingtonu. Tako da me uopće ne čudi njihov mentalitet osamostaljivanja od roditelja pod svaku cijenu - to je praktično njihov način života.

Mi također imamo neku individualnu crtu u svom karakteru kao i oni, no kod nas je ipak puno jači plemenski mentalitet, pa to doprinosi tome da se naši mladi relativno kasno osamostaljuju. Naravno, financije igraju najveću ulogu u tome. No, tako je izgleda svugdje po Mediteranu.

U tvojoj situaciji bi naravno bilo financijsko samoubojstvo tražiti bilo kakvo osamostaljivanje, tako da nije ništa loše s time još malo pričekati. Također, nemoj idealizirati američki način života i njihove 'prospekte' nakon srednje škole - kako mogu pročitati na Internetu, za puno mladih Amerikance ti 'prospekti' se svode na dizanje studentskog kredita za financiranje studija u nekoj struci u kojoj kasnije neće moći naći zaposlenje. Drugim riječima, financijsko porobljavanje u mladoj dobi.

@ macak

Nemoj se previše zabrinjavati zbog mišljenja roditelja o tvom životu. Ti si odrasla i samostalna osoba, i možeš sam raditi što te volja, kao i preuzeti odgovornost za svoje postupke. Mislim da su svi roditelji, pogotovo majke, skeptični oko osamostaljivanja djece, jer se boje ostati sami. Ali to je sve dio života, i na njima je da se nose s time kako znaju i umiju.

05-23-2018, 07:04 PM #5
Fic
Super Alfa
******
Posts: 1,324 Threads:9 Joined: Mar 2017 Reputation: 59

RE: Osamostaljenje od roditelja
(05-23-2018, 06:17 PM)Čitatelj K Wrote:  U tvojoj situaciji bi naravno bilo financijsko samoubojstvo tražiti bilo kakvo osamostaljivanje, tako da nije ništa loše s time još malo pričekati. Također, nemoj idealizirati američki način života i njihove 'prospekte' nakon srednje škole - kako mogu pročitati na Internetu, za puno mladih Amerikance ti 'prospekti' se svode na dizanje studentskog kredita za financiranje studija u nekoj struci u kojoj kasnije neće moći naći zaposlenje. Drugim riječima, financijsko porobljavanje u mladoj dobi.

Jasno, još je gora činjenica da mnogi roditelji dižu kredite kad im se djeca rode (!!!) kako bi za 18 godina mogli upisati željeni faks. Neopisivo mi je drago kako za razliku od njih uložio u faks nekoliko tisuća kuna i to za ECTS bodove koje nisam uspio ostvariti u određenoj godini.

05-24-2018, 12:08 PM #6
MalikT
Alfa
*****
Posts: 698 Threads:1 Joined: Mar 2017 Reputation: 82

RE: Osamostaljenje od roditelja
Potpisujem ovo što je Igniss napisao...

Inače, ja sam dvije godine nakon završetka srednje škole osamostalio od roditelja...tako da sam od svoje 20 te 30te godine živio sam. Spletom okolnosti sa 30 godina sam se ponovo vratio u svoj rodni grad i počeo sam ponovno živjeti sa roditeljima. Inače, tada sam bio na dnu...bio sam bez posla, i s nešto sitno ušteđevine koja se ubrzo istopila, a i odlučio sam završiti višu školu koju sam nekada davno upisao.

Proveo sam u to vrijeme otprilike godinu i pol dana života sa roditeljima...to je bio pravi pakao...u tom razdoblju sam možda imao najpravilniju i najuredniju ishranu kroz cijeli život i najuredniji san - ali sam ipak svakih dva mjeseca imao neku virozu, prehladu itd. Tek toliko o tome koliko je to loše djelovalo na mene.

Naravno, nakon tog razdoblja ponovo živim sam...uživam u svakom danu i trenutku...istina, samostalni život iziskuje velike troškove i shodno tome neka odricanja. Napr. nikada sebi nisam mogao priuštiti neko putovanje...ali ponavljam - i ovako zaista uživam u svakom danu i trenutku.

Dakle, svakome preporučujem da čim prije počne živjeti sam.

05-24-2018, 04:17 PM #7
Mata
Niži Alfa
****
Posts: 113 Threads:0 Joined: Mar 2017 Reputation: 12

RE: Osamostaljenje od roditelja
Pitanje za sve: vrijedi li sve isto kao i kad su vam roditelji rastavljeni? Otac mi zivi sam. Ima veliku kucu, na katu sestra i ja imamo svaki svoju sobu, i jos mjesta za uredit boravak, jednu spavacu sobu, kupaonu i jednu prostorijicu spojenu sa hodnikom (moze bit i kuhinja) i manju terasu. On ima donji kat potpuno opremljen. Imamo i veliko dvoriste koje iziskuje dosta odrzavanja. Isplati li se u tom slucaju odseliti? On ma neku vezu sastrane, ali kolko sam ja shvatio ne namjerava da se ta njegova ikad doseli k nama. Ona ima svoj zivot, djecu, stan i rastavljena je, a on vjerojatno ne zeli da dođe do toga da ona bude jedan od nasljednika imovine (niti bilo koja druga zena).

05-24-2018, 08:31 PM #8
Pugsley Adams
Niži Alfa
****
Posts: 127 Threads:2 Joined: Apr 2018 Reputation: 8

RE: Osamostaljenje od roditelja
(05-24-2018, 04:17 PM)Mata Wrote:  Pitanje za sve: vrijedi li sve isto kao i kad su vam roditelji rastavljeni? Otac mi zivi sam. Ima veliku kucu, na katu sestra i ja imamo svaki svoju sobu, i jos mjesta za uredit boravak, jednu spavacu sobu, kupaonu i jednu prostorijicu spojenu sa hodnikom (moze bit i kuhinja) i manju terasu. On ima donji kat potpuno opremljen. Imamo i veliko dvoriste koje iziskuje dosta odrzavanja. Isplati li se u tom slucaju odseliti? On ma neku vezu sastrane, ali kolko sam ja shvatio ne namjerava da se ta njegova ikad doseli k nama. Ona ima svoj zivot, djecu, stan i rastavljena je, a on vjerojatno ne zeli da dođe do toga da ona bude jedan od nasljednika imovine (niti bilo koja druga zena).

Ako gledaš po isplativosti naravno da ne. Ali stvar je u vlastitom komforu, samostalnosti, odgovornosti.
Ja sad po prvi put živim baš potpuno sam zadnjih 6-7 mjeseci. Prije toga sad živio s bivšom. Dok ne probaš nemaš pojma koja je to sloboda u odnosu na život s obitelji.
Plus natjera te da naučiš radit sve po kući Big Grin

05-28-2018, 07:02 PM #9
macak
Viši Beta
***
Posts: 57 Threads:4 Joined: Jun 2017 Reputation: 3

RE: Osamostaljenje od roditelja
Tog nekog poremečenog i neskladnog odnosa s roditeljima se najviše bojim. Otac mi je dosta nerazumljiv i tvrdoglav čovjek, mora biti po njegovom i tu nema puno prostora za drugačiji način. Mislim, onaj klasični konzervativni-obiteljski odgoj iz prošle države. 

Da bi tu mogao živjeti nekako normalno, treba još puno novca uložiti u nadogradnju kuće, a i ja se puno ne opterećujem time jer tko zna gdje ću ja biti kroz neke godine, a i treba para na hrpi za sve to.
 
Ja sam već materi rekao da ću se uvijek imati gdje vratiti. Tako da možda i mene zadesi ovo da ću morati opet igrom sudbine mami i tati.

05-30-2018, 03:46 PM #10
Posts: 539 Threads:12 Joined: Mar 2017 Reputation: 67

RE: Osamostaljenje od roditelja
^^U tom slučaju je sve jasno. Najbolje je da odseliš i živiš po svojim uvjetima, to je najbolja garancija da ćeš zadržati normalan i zdrav odnos s roditeljima. A trošenje novca na uređivanje kuće u predgrađu, samo zato da bi opet bio s roditeljima pod istim krovom, nema smisla.
Forum Jump:Users browsing this thread: 1 Guest(s)