Hello There, Guest!
View New Posts   View Today's Posts
Dijeta - Ishrana

  • 0 Vote(s) - 0 Average


11-23-2018, 10:04 AM #1
Duki
Niži Alfa
****
Posts: 110 Threads:6 Joined: Mar 2017 Reputation: 5

Dijeta - Ishrana
Drugari,
mislim da je ovo jako bitna tema i da bi trebali razmeniti naša različita iskustva... u posebnoj temi!
Uglavnom  su ljudi fokusirani na LCHF ishranu tj Low Carb High Fat dijetu i na IF način tj Intermittent Fasting gde jedu u okviru 8h, a uzdržavaju se od hrane 16h (uključujući spavanje).
Što se tiče LCHF izbegavaju se ugljeni hidrati UH - izbegava se hleb, ne jedu se pice, makarone... pored mesa jedu se salate i masno recimo slanina, zatim uzima se kokosovo ulje, maslinovo ulje...
IF sugeriše da se doručak preskoči i prvi obrok jede oko 12h, a drugi obrok tj poslednji oko 20h. Moj drug je uspešno sredio probleme sa visokim šećerom upravo tako, doručkovao je u 10h ujutru i kasnije ručao, oko 18h, posle je uveče trčao i za par meseci je stabilizovao šećer...
Međutim postoji i HCLF ishrana tj High Carb Low Fat gde se uopšte ne unose masti, mada nisam našao neki primer tako da nemogu ništa ovde još da iznosim...
Ishrana je jako bitna i utiče na naše rapsoloženje, volju, rad, zatim i na performanse u sportu, teretani na treningu... Toliko ima različitih dijeta počev od neke Zonske dijete gde se ništa ne izbacuje, malo se smanje UH, a povećaju masti, preko Keto dijete gde se uopšte ne unose UH i prelazi se u stanje ketoze za koje tvde da nije dobro, do tzv Warrior dijete, gde se jede jedan obrok dnevno tj uveče... sve je to konfuzno, u obilju informacija čovek se pogubi...
This post was last modified: 11-23-2018, 10:04 AM by Duki.

11-23-2018, 10:31 AM #2
student
Niži Alfa
****
Posts: 197 Threads:7 Joined: Apr 2017 Reputation: 10

RE: Dijeta - Ishrana
Jedi manje radi vise to je definicija svih definicija.

11-23-2018, 11:16 AM #3
Fic
Super Alfa
******
Posts: 1,368 Threads:10 Joined: Mar 2017 Reputation: 60

RE: Dijeta - Ishrana
Ako ste čitali moje postove u temi Teretana, onda zasigurno znate da trenutno prakticiram intermittent fasting zajedno sa calorie cycling shemom. No to je privremeno, dok sam na cutting fazi. Kad budem počeo opet s bulkingom, jesti ću cijeli dan, kao i inače. IF mi ima neke mane što se tiče bulkinga. Kad se dođe do određenog broja kalorija koje treba unesti za dobivanje mase, tj. kad se metabolizam privikne na takav režim, postaje problem u 8 sati konzumirati sve te kalorije, pogotovo kad je hrana bogata proteinima. Jednostavno ste cijelo vrijeme siti. Zato mi nikad IF nije radio za bulking i primjerice doručak mi je obavezan u toj fazi. Osim toga, zbog velikih kalorijskih potreba tokom bulkinga, period do podneva je vrlo težak i non stop ste gladni.
This post was last modified: 11-23-2018, 11:17 AM by Fic.

11-24-2018, 11:54 AM #4
Posts: 545 Threads:12 Joined: Mar 2017 Reputation: 67

RE: Dijeta - Ishrana
Točno je da postoji hrpa dijeta, i da se u njima čovjek lako može pogubiti. Većina njih su bezveze; kao i u svemu, tako i ovdje, 20% posla daje 80% rezultata. Znači, pravilan trening, kvalitetan san i prehrana gdje su zadovoljene osnove (kalorijski unos, grubi omjer makronutrijenata, dovoljno vitamina i minerala) - to troje će biti zaslužno za 80% rezultata. Ovo ostalo - cikliranje, tajming obroka, dileme oko vježbi, raspoređivanje makronutrijenata itd. - sve to će doprinijeti vrlo malo.

Zanima me vaše mišljenje o ovom članku:

https://bayesianbodybuilding.com/the-myt...ybuilders/

Ispada da znanost kaže kako je 2g proteina/kg tjelesne mase zapravo mit. Prema nekim studijama, dovoljno je i 1.6 g/kg za građenje/održavanje mišićne mase. Ja sam u zadnje vrijeme zbog svakakvih razloga, zdravstvenih problema itd., popustio što se tiče kvalitete ishrane pa sam između ostalog i smanjio unos proteina. Nakon povratka u normaan režim ishrane, mogu reći da nisam primijetio neku razliku u snazi; i dalje dižem iste težine kao i prije. A prema konvencionalnoj broscince mudrosti performanse su mi trebale značajno pasti.
This post was last modified: 11-24-2018, 11:54 AM by Čitatelj K.

11-24-2018, 12:18 PM #5
Fic
Super Alfa
******
Posts: 1,368 Threads:10 Joined: Mar 2017 Reputation: 60

RE: Dijeta - Ishrana
Ja sam također primjetio da nema neke razlike što se tiče snage ako primjerice neki dan nisam unio dovoljno proteina. Inače, velike količine proteina (po 3 g/kg) se često preporučuju u IF zajednicama, pogotovo zato što je Berkhan više puta pričao o tome (a njegova se riječ nažalost često uzima kao svetinja). No razlog tome nije toliko dobivanje/održavanje mišićne mase koliko termički efekt na tijelo koji protein uzrokuje. Velik unos proteina -> lakše se topi salo.

12-15-2018, 11:59 AM #6
kenyontemmel
Viši Beta
***
Posts: 59 Threads:3 Joined: Jul 2018 Reputation: 1

RE: Dijeta - Ishrana
Eh bas mi ova tema treba.

Kako nabaciti masu tj par kila zdravom ishranom? Ukoliko konzumiram raznu ishranu ( vecinom slatkise ) imam problema sa zeludcem los zadah i te zajebancije. Jel imao neko problema sa tim, kako se rijesiti toga?

12-15-2018, 12:54 PM #7
Fic
Super Alfa
******
Posts: 1,368 Threads:10 Joined: Mar 2017 Reputation: 60

RE: Dijeta - Ishrana
Probaj ići da dobiješ maksimalno 300 grama tjedno u masi. Time ćeš osigurati da je to gotovo sve mišićna masa. U protivnom "dirty bulk" će ti dati i po pola kile mase tjedno, ali će dosta otići i na salo.

Što se tiče hrane, crveno i bijelo meso za proteine, puno povrća za vlakna, tjestenina za energiju, shake-ovi za dodatni izvor proteina i kreatin za dodatni edge u treningu ti je sve što je potrebno. Nikakvi mass gaineri. Slatkiše nemoj izbacivati, nego ih samo ograniči na stotinjak kalorija dnevno. Primjerice, kupiš si milka čokoladu i dva reda dnevno da se zasladiš neka ti budu vrh konzumacije slatkog.
Forum Jump:Users browsing this thread: 1 Guest(s)