Igniss

Blog

Kako davati komplimente (dvosmisleni kompliment, asteizam, neg)

U mlađim danima, sjećam se zgode kada sam pričao s nekom djevojkom koju sam upoznao preko prijatelja. Bila je godinu starija od mene i vrlo zgodna, duge plave kose i prelijepog lica, zbog kojih sam već na prvi pogled mislio nešto tipa “ne mogu vjerovati da uopće pričam sa mnom, i nisam mogao vjerovati da joj je zabavna neka šala koju sam ispričao. No višak uzbuđenja je došao na naplatu: u jednom treutku, razgovor je zamro, i nad nas se spustila tišina koja je plutala negdje u limbu između ugodne i neugodne. U panici da razbijem tišinu, zagledao sam se u nju kao mačka u far nadolazećeg automobila, trepnuo, i rekao:
“Lijepa si.”
“Hvala.” Ona se zbunjeno nasmiješila i premjestila s jedne noge na drugu. Mogao sam i baciti bombu između nas: poslije minute šutnje, nismo više nešto posebno pričali, i kad smo se slučajno vidjeli sljedećeg puta, samo smo se pozdravili.

Kompliment nije bio jedina stvar koja je našem odnosu došla glave, ali svakako je odigrao bitnu ulogu. Što ne valja s komplimentima?

1. Komplimenti su istrošeni. Upotrebljavaju se često i previše, iskreno i neiskreno, u dobrim prigodama i lošim prigodama. Skoro svaki bezvezni časopis s ljubavnim savjetima ima nešto o prvom spoju, sa sugestijom “kad je vidiš, reci joj kako sjajno izgleda”. Sačuvaj klasične komplimente za kraj, kada je privlačnost jaka i samo se čeka nešto emocionalno što će zaključiti stvar.

2. Bilo tko može reći obični kompliment.“Lijepa si.” “Imaš lijepe oči.” “Tvoja kosa je prekrasna.” BLURGH! Koliko inteligencije treba za takav kompliment? Ne puno. Ako već moraš dati kompliment, učini ga specifičnim. I daj ga na temu nečeg njenogm poput odjevnog detalja, frizure ili tetovaže, a ne nečeg s čime se rodila. Ljudi vole primati komplimente o svojim izborima, ne o svojim darovima.

3. Kompliment ne pridonosi nastavku razgovora. Što očekuješ da će ti netko reći na kompliment, osim “hvala”? Ako na to doda još nešto pozitivno o predmetu komplimenta, izgledat će hvalisavo. Ako doda nešto negativno, izgledat će kao da ima manjak samopouzdanja. Stoga radije neće reći ništa, i bye-bye razgovoru.

4. Lijepa žena ne želi da je hoćeš samo zbog toga. Svi mi želimo biti jedinstvena, posebna pahuljica. Lijepa žena je “lijepa si & C.O.” čula već tisućama puta. Ironično, iako dobiva puno više pozornosti od neke prosječne i neugledne, ima puno manje prilike da njen karakter dođe do izražaja, a izbori su zamagljeni u ogromnoj masi pažnje koja se baca na nju, uvijek iz istog razloga. Nemoj biti još jedan luzer koji je pokušava time kupiti.

Dobro, kako onda dati klasični kompliment? Rijetko i oprezno, kao u točki 1. A za sve ostale prilike…

Dvosmisleni kompliment (tkđ. asteizam, neg (eng.)).
Dvosmisleni kompliment je zamotan u neko šire mišljenje, i manje osoban. Indirektno govori isto što i obični, ali na suptilan način zbog kojeg će se napregnuti da protumači kako si to točno mislio, sviđa li ti se taj detalj ili ne, i zašto je ne obasipaš komplimentima kao drugi. Samo jedna upotreba može pokrenuti dosta razgovora. Osim toga je i kvalificira, što podiže tvoju vrijednost.

Također je i od svih savjeta u Igri vjerojatno najneshvaćeniji, te miješan s vrijeđanjem. “Ti si kurva” nije asteizam, već uvreda. Najbolje ga je upotrebljavati na ženama koje očekuju običan kompliment jer su navikle da ih se obasipa njima (vidi 4). Ako je ona već sretna što priča s tobom i nema tako veliku vrijednost (ili nije napuhana i umišljena), ne treba ti dvosmisleni kompliment.

Primjeri:
“Sviđa mi se tvoja haljina. (pauza) Moja prijateljica ima isto takvu.”
“Tvoja tetovaža je… zanimljiva. Zašto baš to?”
“Zašto više nitko ne izlazi u grupama (ako je sama) / sam (ako je u grupi)?”
“Imaš tako neobičnu frizuru.”
“Izgledaš kao netko tko radi/studira (nešto).”

Dvosmisleni kompliment također čini dobro otvaranje za upad, ali je vrlo kontekstualan. Sa ženom u razuzdanom klubu, trebat će ti mnogo više nego s nekom vani koja sjedi na klupi.

Leave a Reply