Igniss

Blog

Žele li žene seks?

Jedna od najperverznijih zabluda civilizacije, i stare i nove, je da žene moraju biti potkupljene ili prisiljene na seks.

Različite sredine se bave ovom zabludom na različite načine. Na primjer, islamističke kulture imaju ogromne sustave koji paze na to da ženu nikada ne smije vidjeti nitko osim njenog muža, kojem je dodijeljena bez svog izbora. S druge strane, zapadne kulture imaju norme raširene knjigama, filmovima i glazbom, koje slijedi većina pojedinaca, te na večere, darove i drago kamenje troši više nego GDP po glavi nekih afričkih zemalja.

Žene imaju skoro jednako potrebe za seksom kao i muškarci, samo je drukčije izražavaju. Dok je muškarac uvijek spreman (i sva istraživanja potvrđuju da je muški seksualni nagon značajno jači), žena treba još i dva mala dodatka: sigurnost i poštovanje. Te kriterije si može priuštiti jer je biološki vrijedniji spol i (barem u većini slobodnog svijeta) ona ta koja bira. Stoga kontekst za nju igra bitnu ulogu.

Kao prvo, nikada se ne želi osjećati jeftino, kao da je laka ili kao da je kupljena. To je razlog zašto je skidanje odgovornosti s njenih leđa pozitivna stvar. Ne znam što mi je bilo, jednostavno se dogodilo. Strast ih je preuzela. Bila je takva noć. Nisam htjela učiniti preljub, ali on je rekao da to nije bitno. (hint: na koju ličnost iz Big Brothera se ovo odnosi?). Malo distance i ne-očaja je dovoljno da se prikladna racionalizacija stvori sama.

Kao drugo, mora se osjećati sigurno. Čak i kad razmatramo popularnost raznih bikera i opasnih momaka, u osnovi njihove privlačnosti je to što je uvode u svoj svijet, gdje vrijede posebna pravila i gdje se ona osjeća zaštićeno od vanjskog svijeta, pod njegovim okriljem. Ništa ne zatvara slavinu strasti tako brzo kao prisila. Žena se mora osjećati kao da ima barem malo kontrole, tj. da ako kaže “stani”, tako će i biti.

“Želim da ovo bude lijepo za tebe – ako ti se ne sviđa nešto što radim, samo mi reci i stat ću.” Ova mala rečenica će srušiti mnogo više barijera nego bilo kakvo moljakanje i nagovaranje.

Dodatak: Kako bi ilustrirali, koliko kontekst drastično mijenja odgovore, pogledat ćemo istraživanja. Clark i Hatfields su u svojoj studiji proučavali reakcije na sljedeća pitanja postavljena strancima oba spola:

1. Bi li izašao/la sa mnom večeras? (53% žena i 50% muškaraca je reklo da)
2. Bi li večeras došao/la sa mnom u moj stan? (3% žena i 69% muškaraca je reklo da)
3. Bi li večeras išao/la sa mnom u krevet? (0% žena i 75% muškaraca je reklo da)

No najzanimljiviji podatak nije ovo, već činjenica da je 2005. studija ponovljena i na treće pitanje je 6% žena odgovorilo da. Ako bi to bila istina, Igra niti nije potrebna za dolazak do seksa, samo čvrsta koža za podnošenje odbijanja.

Leave a Reply